Van de fractie – Asielzoekers in Hotel ARA

Door Raadsfractie PvdA Zwijndrecht op 20 januari 2024
In de afgelopen weken is bekend geworden dat de gemeente Zwijndrecht, in samenwerking met het COA, mogelijkheden ziet om asielzoekers op te vangen in het ARA hotel. De PvdA staat achter dit besluit. De situatie zoals die nu is in Ter Apel is mensonterend.
Mensen die zijn gevlucht uit conflictgebieden slapen nu in Ter Apel op stoelen en op de grond. Door 300 van deze mensen tijdelijk op te vangen terwijl ze wachten op een eerlijke asielprocedure, neemt Zwijndrecht wat van de druk van Ter Apel af.
Bovendien zorgt dit ervoor dat we zelf de touwtjes in handen houden als er eventuele druk vanuit het rijk komt om opvang te verzorgen.
De PvdA vindt het belangrijk dat er voor deze mensen begeleiding is, of dat nou gaat om traumaverwerking of om ervoor te zorgen dat mensen daadwerkelijk iets te doen hebben overdag.
De beste manier om deze mensen te helpen is door ervoor te zorgen dat ze ook zoveel als mogelijk deel uit gaan maken van de Zwijndrechtse gemeenschap en op die manier hun steentje bij kunnen dragen.
We zijn ons ook bewust van de zorgen van omwonenden, bijvoorbeeld over een toename in criminaliteit. Laten we hierbij echter onthouden dat meer dan 97% van de asielzoekers NIET betrokken is bij een misdrijf (cijfers WODC). Bovendien zal er beveiliging rondlopen.

Voor de PvdA is het belangrijk om inwoners en omwonenden te blijven betrekken bij dit vraagstuk. Inwoners moeten bij de gemeente terecht kunnen met eventuele vragen of opmerkingen. De PvdA zelf zal de situatie en ontwikkelingen ook blijvend in de gaten houden.

*Redactie – Op 23 januari 2024 heeft ook de eerste kamer ingestemd met de spreidingswet – het besluit van de gemeenteraad over de opvang in Hotel ARA liep hier al op vooruit *

Voor aanvullende informatie kijkt u op de site van de gemeente Zwijndrecht. Klik HIER.

En HIER voor informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Kubusgebouw aan de IJsselmeer 30 bij winkelcentrum Walburg.

Hotel ARA | Bram Magazine
Raadsfractie PvdA Zwijndrecht

Raadsfractie PvdA Zwijndrecht

Meer over Raadsfractie PvdA Zwijndrecht