PFAS / Chemours

Door Jonne Flikkema op 5 oktober 2023

U volgt vast ook het nieuws rondom Chemours. Het bedrijf in Dordrecht is enerzijds een flinke werkgever in de regio en anderzijds een flinke vervuiler met uitstoot en lozing van PFAO/PFAS. Een groep chemicalien die niet of nauwelijks af te breken is.  Dit is wat ons commissielid Jonne Flikkema erover schrijft in weekblad de Brug:

PFAS problematiek

Het is regionaal, provinciaal en nationaal in het nieuws: De PFAS problematiek. Na een rapportage van Zembla laaide de discussie weer op. Is ons drinkwater nog wel veilig? Kunnen we nog buiten zwemmen? Onder andere de antwoorden op deze vragen kunnen op de site van de gemeente teruggevonden worden, Google bijvoorbeeld maar ‘PFAS gemeente Zwijndrecht’ en klik op de informatiepagina.

Hier staat bijvoorbeeld ook te lezen dat Zwijndrecht Chemours in 2021 aansprakelijk heeft gesteld voor de geleden en nog te lijden schade door PFAS. Een aantal omliggende gemeenten heeft hierover een rechtszaak aangespannen waar de rechter afgelopen woensdag in een tussenvonnis oordeelde dat Chemours aansprakelijk is. Dit zal hopelijk leiden tot het door Chemours laten vergoeden van de geleden schade.

Ondertussen wordt er op elk niveau gewerkt aan de aanpak van dit probleem, met aan de horizon hopelijk een geheel Europees verbod op PFAS

 

NB: Zie ook het artikel op de nieuwssite van NOS: Nul uit de pijp

Jonne Flikkema

Jonne Flikkema

“Ik ben Jonne Flikkema, geboren in 2001 en student Europese Studies. Ik ben geboren en getogen in Zwijndrecht, en wil me graag inzetten om onze stad te verbeteren. Vooral problemen waar jongeren mee te maken hebben spreken me aan. Zo is er bijvoorbeeld het woningtekort, maar ook het gebrek aan activiteiten voor jongeren in Zwijndrecht.

Meer over Jonne Flikkema