18 november 2014

Artikel NRC – Vertrek Öztürk en Kuzu ging om idealen, niet om kritiek

PvdA-Kamerleden mogen best een eigen achterban hebben, maar ze moeten wel trouw blijven aan de idealen van hun partij en aan de belangen van Nederland. Volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is het onzin dat er voor PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu geen plek meer was in de partij, omdat ze kritiek hadden op het integratiebeleid van Asscher. Dat zei hij vandaag in Buitenhof.

Kritiek mag, maar het gaat mis als mensen tegen de idealen van de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. Asscher reageerde op de commotie rond het vertrek van Öztürk en Kuzu,

AFSTAND VAN GEWOONTEN

Volgens Asscher ging het erom dat ze de uitgangspunten van de partij niet deelden. De twee politici beschuldigden Asscher in Turkstalige media van “bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties, zoals de islamitische stichting Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging.

Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamer stevig uit over dit soort Turkse religieuze organisaties. Zij zouden “intransparant”zijn, zich vooral richten op “versterking van de Turks-islamitische identiteit” en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het “afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Hij wilde een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.