Waarom de PvdA?

26 oktober 2020

Waarom lukt het de huidige regering niet om een simpele zorgbonus snel uit te keren. Moet daar heel lang over worden nagedacht. Terwijl begin dit jaar naar aanleiding van de lockdown met stoom en kokend water het bedrijfsleven kon worden ondersteund met miljarden via de NOW-regeling en een eenmalige ondersteuning van 4.000 euro voor veel ondernemers.
Overigens zeer terecht dat het bedrijfsleven is ondersteund, anders waren veel bedrijven failliet gegaan en ook veel personeel op staat gezet. Maar wanneer dat allemaal mogelijk is, moet een zorgbonus voor hardwerkende zorgmedewerkers toch een peuleschil zijn. Natuurlijk niet vreemd dat een regering met de VVD erin duidelijk kiest voor het bedrijfsleven en te weinig aandacht heeft voor bijvoorbeeld de zorg.

Op een ander vlak zie je precies hetzelfde. Gemeenten komen miljoenen tekort op met name de jeugdzorg. Jeugdzorg is destijds in 2015 met een flinke bezuiniging overgedragen aan de gemeenten. Vrijwel alle gemeenten hebben moeite om de begroting sluitend te krijgen en dragen flink extra bij aan de jeugdzorg bovenop de middelen vanuit het rijk. Dit is overigens ook terecht aangezien de zorg voor onze jeugd zeer belangrijk is. De huidige regering weigert dit te repareren. Zelf bij het college van de gemeente Zwijndrecht, waar toch geen linkse wethouders in zitten, is de hoop gevestigd op een nieuwe regering om dit te repareren. In de brief aan de raad over de voorbereiding van de begroting wordt de hoop gevestigd op een nieuwe regering om met structurele oplossingen te komen voor de tekorten in het Sociaal Domein. Daarom tijd voor een voor verandering.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, daarom de PvdA!

Gerard Slotema