Vrouwendag en ons congres in de schijnwerpers

11 maart 2020

Afgelopen weekend was weer een belangrijk weekend voor onze club. Natuurlijk was het afgelopen zondag Internationale vrouwendag, altijd wel een momentje in het jaar.

Nu is er met de emancipatie, vrouwen en vrouwenrechten veel gebeurd in ons land, waarin de PvdA een voortrekkersrol heeft gehad. We zijn er nog niet, maar als je het vergelijkt met de rechten en  omstandigheden voor vrouwen in andere delen van de wereld, dan is er nog veel werk aan de winkel.

Het thema van dit jaar was “Vrijheid” en alles wat je je daarbij kunt voorstellen.

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Internationale Vrouwendag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op veel verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. (Bron:beleven.org)

… en natuurlijk hadden we afgelopen weekend nog ons congres. Voor de partij de belangrijkste dag. De leden worden geraadpleegd over de koers en allerhande belangrijke beslissingen.

Eén van de onderwerpen, waar we kennelijk als PvdA leden behoorlijk verdeeld over zijn is een eventuele fusie met Groen Links.  We kennen allemaal de overeenkomsten en de verschillen in de beide partijen. Zo’n 40% van de leden stemde voor een gezamenlijke lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen.

De meeste leden zijn wel voor intensievere samenwerking op links, met name met Groen Links, maar het opgeven van onze eigen identiteit gaat ons – als leden – te ver.

Ook is er nog eens gereflecteerd op ‘onze’  laatste regeringsperiode in het kabinet Rutte II: Er zijn echt bedenkingen ontstaan over het sociaal leenstelsel, de verhoging van de AOW-leeftijd en de afbouw van de sociale werkplaatsen.

Lodewijk Asscher zei in zijn slottoespraak het marktdenken van de BV Nederland te willen bestrijden, ‘niet verzakelijken, maar vermenselijken’.  ‘De overheid moet een bondgenoot worden.’

Als we die boodschap over de bühne kunnen krijgen, dan moet het mogelijk zijn voor Asscher om bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen weer een belangrijke rol te kunnen spelen in de regering, wie weet wel als Minister President.

David Vaupell