Hoger loon dankzij Ploumen?

20 februari 2021

Het duurde even voordat ik me realiseerde dat Lilianne Ploumen de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA is. Eigenlijk heel normaal en meerdere partijen gingen de PvdA al voor, maar toch zeker een primeur. En dapper dat zij in deze tijd de handschoen opneemt!

 

Belangrijker dan de persoon of haar geslacht is natuurlijk de inhoud. Eén van de punten die in het oog springt is de verhoging van het minimumloon naar 14 euro. Momenteel ligt het minimumloon voor volwassenen op net geen tien euro. Het is een geweldige uitdaging om het inkomen van grote groepen serieus op te vijzelen. In sommige sectoren zijn de werkgevers hier nog niet klaar voor, maar met loonsubsidies kan dat te verhelpen zijn. Het is een prachtige stap als mensen niet langer voor hun koopkracht afhankelijk zijn van toeslagen, maar vrijwel geheel hun inkomen op eigen kracht verdienen. Grote plannen kun je niet van de ene dag op de andere realiseren, maar het is een vergezicht waaraan in een coalitie gewerkt kan worden.

 

Een verdere bijdrage aan financiële onafhankelijkheid voor iedereen is het verlagen van het eigen risico en zorgpremies. Ook hier is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zou mooi zijn als de zorgtoeslag snel ingeruild kan worden tegen lagere kosten. Lilianne Ploumen is daarvoor de juiste vrouw op de juiste plaats!

 

Jan-Willem Mennink