Door op 17 december 2013

Gerard Slotema in forum discussie over decentralisatie

Onze wethouder PvdA Gerard Slotema was uitgenodigd om op 14 december aan een forumdiscussie mee te doen over de decentralisatie. Deze discussie vond plaats bij het PvdA gewest. In het forum Otwin van Dijk van de tweede Kamerlid , Marco Florijn wethouder in Rotterdam, Michiel van der Vliest CDA wethouder Hendrik Ido Ambacht (deze laatste met de pet op van Zuid Holland Zuid decentralisatiecoördinator).    “Met name in de jeugdzorg is er goed samengewerkt” stelde een enthousiaste Gerard.

Nadat er was aangegeven wat de decentralisatie de komende jaren gaat inhouden en welke majeure maatregelen er allemaal de komende vier jaar op de gemeente afkwamen, was het de beurt aan de forumleden om zich in het debat te mengen. In een opstelling als het Engels parlement – zie foto- mochten zei hun zegje doen. Wat opviel was dat ons Tweede Kamerlid vooral wees op het feit dat het zoals het nu gaat ook niet goed gaat. “We geven het meeste geld uit van heel Europa maar toch blijven er maar problemen komen”. Hij wees op de verzorgers die nu eindelijk wel eens van de urentaken per minuut afwilden. “Nee dit was de kans voor gemeenten om het aan te pakken”.

Daarop nam Marco van Rotterdam het woord. Hij vond dat ze al aardig op weg zijn. Rotterdam heeft protocollen ontwikkeld hoe men de aanbiedingen willen en dwingen de organisaties om dat in een nieuwe door de gemeente gewilde stijl te gaan doen. “Maar” waarschuwde hij, “hoe goed je het ook doet je krijgt toch altijd de shit douche over je heen daar er gaat altijd iets fout.  Ben daar niet bang voor”.

Voor Zwijndrecht is het natuurlijk van belang wat onze wethouder daar meldde. Op de vraag of zijn gemeente er voor klaar was bleef hij optimistisch. “We bereiden ons goed voor” aldus Gerard,  “met name in de jeugdzorg werkten we in de regio goed samen”. En wat betreft de kansen bracht hij een geheel nieuwe dynamiek naar voren. “We kunnen eindelijk als gemeente ook met preventie gaan werken. We moeten juist zorgen dat zoveel als mogelijk mensen de hulp niet nodig hebben. Dat gaan we aansturen”. Mocht het wel nodig zijn dan moet hij er uiteraard zijn. Preventie dat was het codewoord en daarmee bracht hij een nieuw element de discussie binnen. Op de vraag aan hem of Zwijndrecht er dan al is fronste hij!  “Er moet nog veel gebeuren maar ik zie dat we een goede start maken ook in de Drechtsteden en dat we op weg zijn”.

Kortom binnen de PvdA-gewest is de discussie warm gelopen de decentralisatie.  En kwamen gemeentevertegenwoordigers aan het woord om er hun beelden er te schetsen. De komende jaren zal ook  in de gemeenteraden dit het grote werk worden zo gaf men nog mee. En pas op dat demissionaire raden niet alles al dichttimmeren na de verkiezingen luidde het slotakkoord.

Theo van Straaten

Gewestelijke afgevaardigde PvdA Zwijndrecht