Gele hesjes in de fractie

22 november 2018

Toen ik gisteravond burgerraadslid André Veth in zijn reflecterend gele jack zag, moest ik gelijk denken aan de  gele hesjes protesten. Momenteel is Frankrijk in hun ban. Dit zijn de mensen die vroeg opstaan, laat thuiskomen en zich afvragen hoe de toekomst van hun kinderen eruit ziet, zoals Frankrijk correspondent Kleis Jager schrijft.

Hoewel ik betwijfel dat een beperkte accijnsverhoging een gat in je begroting slaat, is het wel de druppel die de emmer doet overlopen. Inmiddels zijn we talloze spontane wegblokkades en andere acties verder. In Zwijndrecht hebben we velen die op de rand van het minimum leven.  Maar ook wonen hier grote groepen die tot de werkende armen gerekend kunnen worden. Weliswaar is hun bruto inkomen een stuk hoger, maar zij vallen buiten kwijtscheldingsregelingen en kampen met de armoedeval; het verschijnsel waarbij je inkomensstijging vrijwel geheel wordt opgeslokt door hogere belastingen en lagere toeslagen.

Juist de PvdA is voortgekomen uit de zorg om het leven voor deze groepen te verbeteren. Ook nu staan zij op ons netvlies. Komende winter gaan we weer de straat op. Dan niet in gele hesjes, maar met een rode sjaal. André Veth is zeker van de partij.

 

Jan-Willem Mennink